Hästkastanj

Våren hade precis börjat gå över till sommar och blomknopparna på marken var millimeter från att spricka ut. De nyutslagna bladen gav grönska på grenarna och redan pryddes hästkastanjeträden av sina ljusrosa upprättstående klasar. Sommarsolen sken genom trädkronorna och skog och mark var redo att ta emot sommaren. Men allting var inte så här fridfullt. Någonstans i någons huvud rörde sig oroliga tankar. Tankar om att aldrig ha passat in, tankar om alla kränkningar som upplevts och tankar om den enorma önskan om att bli bekräftad. Han kallade sig själv Prokary och han hade bestämt sig, han skulle hämnas på det mest brutala och blodiga sätt. Nu skulle han bara vänta på det ultimata vapnet - regnet.

En liten älva som hade hört rykten om Prokarys planer gjorde allt hon kunde för att varna hästkastanjerna. Tack vare älvans varningar satte sig nyckelpigor på trädens blad och spindlar byggde skyddande nät mot regnet. Under tiden bosatte sig älvan i ett av träden och blommorna blev hennes bästa vänner. Tyvärr hjälpte inte deras ansträngningar. Till slut kom regnet! Trots att man hade förberett sig kom regnskuren som en chock. Prokary skrockade att det var rätt åt dem och att alla blommor skulle vissna, torka ut och falla livlösa ner på marken. ”Ingen skulle väl minnas några uttorkade blommor”. Efter Prokarys framfart blödde det från stammen och nedanför låg blommorna utspridda på marken. Älvan var djupt olycklig. Hon skrek till Prokary att även om han hade dödat alla blommorna så skulle de för evigt leva kvar i hennes minne! För henne skulle de aldrig dö! Och när hon tittade ner mot marken såg hon att blommorna inte alls hade vissnat. De var lika vackra som när de levde. Och så skulle hon för alltid minnas dem. För att hedra de som föll offer i Prokarys attack, fäller hästkastanjen än i dag, sina blommor innan de vissnat.


Terrorattentat och andra grova våldsbrott begångna av ensamagerande våldsverkare har ökat det senaste årtiondet.

Hästkastanjens blommor lossnar innan de vissnat och torkat och är alltså vackra även då de fallit. Kastanjeblödarsjuka är en sjukdom som yttrar sig genom ”blödande sår” i trädets stam. Sjukdomen sprids med bl.a. regn och orsakas av en bakterie (Pseudomonas syringae pv aesculi). Bakterier är varken växter eller djur utan tillhör en egen grupp som kallas "Prokaryoter". De består av en enda cell.

Enligt svensk gammal folktro kom nyckelpigan med vackert väder.