Hassel

Det var en gång en plats där livet förändrades i ett enda slag. Där plötsligt fågelkvitter byttes ut till bullrande jetmotorer. Där ljudet från porlande smältvatten byttes ut till ljudet av barnskrik, gråt och förtvivlan. Många var de, som tvingades lämna både nära och kära. De lämnades bland bomber och flyglarm och alla tänkte de på sina familjer som de kanske aldrig skulle få se igen.

En morgon låg dimman tät över marken. Dimman föstes senare bort av solens morgonstrålar och plötsligt vaknade en alvpojke till med ett ryck. Han vaknade mitt i ett grenverk och han kunde känna solstrålarnas värme mellan grenarna. Runt omkring honom hängde gula ax. Han mindes inte var han befann sig eller hur han hade kommit dit men i samma sekund drabbades han av en våldsam smärta från huvud och knä. Då mindes han den kraftiga explosionen. Hans syster var med honom, men var var hon nu? Alven ropade ut högt: ”Var är jag? Den här morgonen var för vacker för att vara sann - är jag död?” Då svarade en röst: ”Välkommen till skuggriket. Jag är ett hasselträd. Här hamnar de som svävar mellan liv och död. Om du kan hålla ut ett tag så skall jag, när mina löv har slagit ut, läka dina sår”. Under en tid kämpade alven med sina skador. Han blev förtvivlad när han tänkte på sin syster som han hade lämnat - tänk om hon var skadad och rädd. Till slut sade han till Hasseln att han ville släppa taget, han var redo att dö, men att Hasseln måste lova att han skulle fälla sina löv över alla de barn som ännu inte var i skuggriket, så att de kunde överleva. Överleva både det som sker nu, men också i framtiden. Och just det året fällde hasseln extra många löv.Befolkningen i ett krigshärjat land utsätts alltid för enormt lidande. Just nu pågår strider i Ukraina. Risken för barnens mentala hälsa och långvariga trauman är mycket hög och de kommer behöva stöd en lång tid framöver.

Hasseln är ett träd eller en buske. Hasseln är en så kallad skuggväxt. Hasselns blad är bakteriedödande och kan läggas på sår. Blomknopparna slår ut före bladen. Om du ser ett hassellöv på marken så skall du veta att det lövet har skyddat ett krigsdrabbat barn ❤️‍