EN LITEN RUBRIK.

För länge sedan, innan det första vintersolståndet, började växterna förbereda sig för vintersömnen. Den här tiden var växterna extra oroliga. Det sades att det skulle bli en riktigt kall period. Till slut hade alla växter somnat, alla förutom en lingonbuske. Han visste inte hur man gjorde. Molnen varnade Lingon och sade att han skulle frysa ihjäl om han inte somnade. Förtvivlat bad Lingon himmelssfären om hjälp att överleva i kylan. Himmelssfären svarade: "Det råder svåra tider under den mörka delen av året och jag måste värna om det jag redan har, så att jag inte förlorar det".
Samtidigt gick en vinteralv förbi. Alven blev bestört över det han hörde. Alven sade till Lingon: "Jag äger ingenting, men jag ska värma dig vad jag kan". Alven klättrade upp i lingonbusken och väntade in kylan. Länge höll alven sig fast, men till slut kunde han inte stå emot längre, han släppte taget och föll rakt ner i den iskalla snön. Lingon var förkrossad över att ha förlorat sin vän, men minnet av den fina gärningen gav också styrka. Tack vare alvens hjälp överlevde Lingon den kallaste vintern i vår historia och än i dag växer lingonbär i snön för att hedra alvens goda gärning.
Det är många i vår värld som kämpar för överlevnad , för de som lider är hjälpbehoven enorma och glöm inte att man kan hjälpa på olika sätt: "Om du har mycket, ge av din rikedom och om du har lite, ge av ditt hjärta." Lingonbusken kan överleva -40grader.